2014.04.10.
10:54

Írta: Silenos Kiadó

Chet Baker

Jeroen de Valk: Chet Baker - A lírai hangú jazztrombitás

Minden idők egyik legfontosabb jazztrombitása, Chet Baker még csak 23 éves volt, amikor a jazzkritikusok és a jazzrajongók már istenítették őt. Játszott Charlie Parkerrel, Miles Davisszel.

Túl korán nem volt feljebb…

A könyv itt megvásárolható.

Így amikor alig múlt 40, az USA-ban már csak szétesett, sajnálatra méltó drogfüggőként tekintettek rá. A törést követően Chet Európában végül mégis magára talált, s szép lassan európai sztárrá vált. Európa klubjaiban érezte otthon magát, és egészen haláláig rengeteg koncertet adott és megannyi csodás felvételt készített itt. Életének második fele, az európai korszak, az amerikai jazztörténetekben, ha szerepel is, hiányos, élményszerűtlen. Jeroen de Valk, holland jazzszakíró azonban igazi európaiként mutatja be az olasz, francia, holland stb. klubok és stúdiók hangulatát. A könyvben gyakorlatilag megszólal mindenki, akivel Chet beszélt, zenélt vagy szórakozott, s az egészet láthatjuk Chet legkitartóbb és legőszintébb szerettének, a feleségének, Carolnak a nézőpontjából is.

A könyv végén egy teljes diszkográfia található. Az egyes albumokat a szerző röviden bemutatja és értékeli.

Az angol nyelvű kiadás kritikáiból:

“Nehéz eldönteni, mi is a leginkább lenyűgöző Chet Bakerben: a megfoghatatlanul gyönyörű muzsikával mindenkit elbűvölő zenész, vagy inkább a színpad világán kívüli lázadó? Ebben a könyvben azonban mindkét oldalát megismerhetjük. Minden sallangtól, féligazságtól mentesen előttünk fog állni a portréja ennek a következményekkel nem törődő, megalkuvást nem ismerő hullócsillagnak.”
- Ted Gioia

“Baker függőségének horrorisztikus története olvasható itt. De a könyvben sokkal fontosabb történet is kibontakozik: bepillanthatunk egy fantasztikus trombitás alkotási módszereibe és alkotói fejlődésébe.” – Doug Ramsey “De Valk egy nagyon-nagyon szomorú történetet mesél el nekünk. Miközben számtalan mendemondát oszlat szét, szép lassan megtudjuk, milyen is volt ez a Chet Baker valójában. A Chet halálával foglalkozó oknyomozó rész is rendkívül alapos és meggyőző.”
- Bill Crow

ISBN-978-963-88524-3-4
268 oldal
Megjelenés éve: 2010

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://silenosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr386008847
süti beállítások módosítása