2014.09.21.
19:56

Írta: Silenos Kiadó

A Libri a sarkára áll?

Kissé erős címmel hozta le a vs.hu az újabb könyvpiaci történéseket. Úgy tűnik, másnak is tele van az, aminek tele kell lennie, nem csak nekünk: a Libri kiadói elhagyják a közös érdekvédelmi szervezetet, és még az is lehet, hogy a végén kiszedik a könyveiket az Alexandra boltokból.

Már pár évvel ezelőtt (5-6?) sem értettem, hogy a piac két mamutszereplője miért adja be egymáshoz a könyveit. Elnagyolt hasonlattal ez olyan, mintha az Opel kocsikat egyszercsak a Suzuki kereskedésekben is elkezdenék árulni, mondván, ott több ember látja.

Most hirtelen a Libri-Shopline fúzió megerősödése után az MKKE kilépést követően a saját könyveit és az érdekeltségi körébe tartozó könyvkiadókét (Helikon, Park) talán kivonja az Alexandra boltokból (hisszük, ha látjuk...).

Mit eredményezhet ez?  Normális piaci versenyhelyzetet, az Alexandra bukását (vele együtt jó sok egyéb könyvkiadóét is)? Nem tudni. Nem is érdekes jelenleg, mert a lényeg, hogy változás kell! Mert bajok vannak: kifizetetlen számlák, őrületes reklámkényszer, hátsó sarokban fellelhető egyszerre elfelejtett új könyvek, és egy impotens könyvkiadókat tömörítő szervezet, a MKKE, ami szerintem nem hogy nem vállalja fel a piac kisöprését, de még van olyan béna is, hogy hagyja, hogy a nevében hamis leveleket küldözgessenek. Itt tartunk.

És mit tehetek én, egy kis kiadó vezetője? Vonjam ki a könyveimet az Alexandrából? Mit is érek el vele? Kevesebb ember szeme előtt lesznek a könyveim? Nem, hiszen ott sincsenek szem előtt. A hirtelen vásárlók, akik csak úgy bemennek, hogy talán itt még megvan a Hetfield-könyv, és megveszik, ők akkor majd nem tudják megvenni.

Akkor átmennek a Libribe (vagy Líra, más már nem számottevő). Vagy, ami még jobb lenne, a neten megkeresik a silenos.hu-t, és látják, hogy a Wave- és Iguana-boltokban is megvannak a könyvek. Egy kicsit izgalmasabb és emberibb környezetben. Jó lenne!

Talán majd januárban vagy februárban többen meghoznak ilyen döntéseket a piacon. Vagy talán már most karácsonykor ilyen-olyan indokokkal az új könyveket nem viszik be az Alexandrába a kedves, félős sorstárs Kiadók. Azt hiszem, én így teszek a Rage Against-könyvünkkel, ha tényleg elkészül karácsonyra.

Talán most felkeveredett az állóvíz. Kíváncsi vagyok, merre tovább.

Eldöntöttem, hogy mivel tényleg eléggé kis hal vagyok nagyon tele puttonnyal, ezért minden jelentősebb történést, mind piaci, mind silenosos, azt itt megosztom.

Köszönöm a figyelmet!

Silenos

U.i.: Szóljatok, ha van valami történés, nehogy lemaradjak róla: info@silenos.hu!

Szólj hozzá!

Címkék: szolgálati vélemény piac editorial

A bejegyzés trackback címe:

https://silenosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr226717645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása