2014.04.08.
16:52

Írta: Silenos Kiadó

Álljunk meg néhány gondolatra

Egy ideje már nem számoltunk be a Kiadónkkal történő eseményekről, holott valamennyire az volt kezdetben a gondolatunk, hogy ez nem így lesz. Sajnos nem olyan gyorsan történnek a dolgok, mint azt néha szeretnénk...

Az első két könyvnél (Manu Chao, Green Day) úgy gondoltuk, hogy exponenciálisan tudunk majd évről évre fejlődni. Ez 2014-re 64 db könyvet jelentett volna. Persze, akkor a hőn áhított az évi 12-18 db volt. Azonban sokszor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt szeretnénk. Az ok elég száraz: pénz. A boltban eladott könyv ára nagyjából 8-12 hónappal később ér el hozzánk. Vannak gyorsabb, vannak lassabb útvonalak, de átlagnak ez így igaz. Ekkora kintlevőséggel nagyon nehéz tervezni és az évi négy könyvcímnél többet beütemezni. Sőt, van, hogy nem is ütemezünk ennyit, hanem csak a szerencsének köszönhető, hogy mégis így lesz (Rocklitera 2, Tékasztorik).

muse-manuchao-greenday-konyvsilenos420.jpg

Emellé a lassú átfutás mellé társul még néhány - rossz döntésnek semmiképpen sem szeretném nevezni, mert örültünk minden könyvünknek - nem túl sikeres könyv (Itt jártam, Válófélben, Chet Baker), és máris átlátható, hogy miért nem tartunk ott, ahol szeretnénk. Lehet persze, hogy plusz tőke beinjektálásával ezek mesterségesen felfuttathatóak lennének, de mi nem hazardírozni szeretnénk, hanem kortárs zenei biográfiákkal foglalkozni, hosszútávon, szívből, lelkesen. (A Kiadó egyik tagjának sem ez a fő állása, sőt inkább a „szívesen foglalkozok vele sokat” státuszban van, azaz jó értelemben vett hobbi, teljes profizmussal és odaadással.)

Azért tavaly is volt, aminek örülhettünk (QotSA, Mano Negra), és reméljük, idén is lesz: például az utánnyomásaink. Ez olyan időszakokban külön öröm, amikor nem olyan túl jó híreket kapunk: tavaly az egyik összekötő nagykereskedés becsődölt és eléggé unfair módon egy nagyobb összeggel eltűnt. Itt volt is egy kis pauza, hogy ennyi volt a kortárs könnyűzenei biográfiákból. De nem.

 

musekiscsdik.jpg

 

Sikerült talpra állni valamelyest és újabb személyes átvételi helyet keresni (Iguana), a Nagyokkal pedig még szorosabb együttműködésbe fogni. Így talán mind az Alexandrában, mind a Libri-Shopline boltokban nagyobb lefedettséggel találjátok meg a könyveinket. Más gondolatok is meggyökereztek. Talán egy-egy szárba is szökken.

 

Mindenesetre megfogadtunk pár dolgot: nem húzzuk már fel magunkat a zenei újságírókon (holott az ő kérésükre elküldött könyveinkről sem írnak se jót, se rosszat), a lassú fogyásokon (ennyi idő után ez már egy adottság, mint a fél kéz), és nem szomorkodunk, ha egy külföldi szerző nem áll velünk szóba (ezért nem lesz Faith No More-könyv).

 

Ezekkel a gondolatokkal, szándékokkal folytatjuk idén is. Reméljük, hogy ez átjön minden olvasónknak, hogy sem bőrkanapénk nincs, sem őszes szakállunk és Lexus kocsink sem. De ezek nem is használnának, amikor a koncerteken vagyunk, vagy a Szigeten, vagy a Volton, vagy a vízben.

 

Jó úszást, sok koncertet és erős fesztiválszezont kívánunk!

 

Silenos

Szólj hozzá!

Címkék: szolgálati vélemény editorial

A bejegyzés trackback címe:

https://silenosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr175988037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása