2011.12.11.
15:41

Írta: Silenos Kiadó

A Foo Fighters mégiscsak velünk lesz!

Dave-Grohl-konyv-borito.jpg

A 2011-es Sziget Fesztivál – utólag már egyértelmű – nem annyira a fellépők miatt szerveződött izgalmasan, hanem mert az utolsó pillanatig nyitott volt a kérdés, a legtöbbek által vágyott Foo Fighters eljön-e, vagy sem. Sajnos végül nem jöttek, de sokaknak vigaszt jelenthet, hogy karácsonyra meglephetik magukat (és szeretteiket) az együttes frontemberének, Dave Grohlnak az izgalmas és mindent behálózó élettörténetével, melyből értelemszerűen az FF-ről is mindent megtudhatnak.

Dave Grohl nem csak jó arc, de meglepően sokoldalú személyiség is. A Nirvana dobosaként az egész világ megismerte, jelenleg pedig a Foo Fighters frontembereként erősíti tovább ismertségét. És akkor még nem beszéltünk a Probotról vagy a Queens of the Stone Age-es részvételéről.

Már az sem mindennapi, hogy egy sikeres (rocktörténeti!) együttes dobjai mögül kilépve egy másik, szintén világhíres együttest képes valaki alapítani. Márpedig a Foo Fighters napjaink legnépszerűbb rockegyüttese, az egyik legkeresettebb név a koncertszervezők és a zenerajongók között Japántól Mexikóig.

Dave Grohl tehát sikergyárosnak is tűnhetne, de szerencsére a könyv nem tömjénszagú. Mesél a nehéz időkről is.

Mindent megtudhatunk egy fiatal punkzenész mindennapjairól, aztán persze a Kurt Cobain halála utáni önkeresésről is. Közben még az is kiderül, hogy talán a legnehezebb mégiscsak akkor, amikor kívülről nézve fut a szekér. S nem csupán azért, mert Kurt Cobain anno drogproblémáival küzdött, míg Grohl ezt nem csak tehetetlenül, de többnyire még tájékozatlanul is nézte, hanem mert a Foo Fighters fényes napjai közben éppen az egykori dobosnak kellett azzal szembesülnie, egyszercsak a frontembernek meg kell hozni egy döntést, hogy az együttese ne csak egy jól menő buliprojekt legyen, se egy kényszerpályás rockgépezet, hanem valami több. És a döntés következtében még Cobaint is jobban sikerült értenie.

A Silenos Kiadó idén igencsak elkényeztette az olvasóit, hiszen először a hiánypótló VHK-interjúkötetet jelentette meg, aztán a szinte elképzelhetetlenül alapos Burzum-kötet következett, majd pedig Dave Gahan életrajza került ki a boltok polcaira.

Amennyiben a színvonal tartható, már nem csak nagy bizalommal, hanem elméletileg is fölkészülve várhatjuk 2012-t és a reménybeli honi FF-koncertet.

http://silenos.hu/

--------

A könyv megjelenése kapcsán a kiadó játékot hirdetett:

A Silenos Kiadó a Grohl-életrajzot tartalmazó könyvcsomagot sorsol ki azok között, akik január 15-ig a kiadó mélcímére írnak olyan zenetörténeti példát, amikor egy zenekar korábbi, nem dalszerző dobosa (esetleg basszerosa) később immár pozíciót váltva elismert zenekart futtatott fel.

info@silenos.hu

Fülszöveg:

A Nirvana és Kurt Cobain legenda. Dave Grohl is a legenda része, még mindig az. De mit kezd magával a világ legmenőbb együttesének a dobosa, ha nem szeretné élete végéig a saját legendás köldökét bámulni?

Dave Grohlnak, ahogy életében sokszor, az egyik kedvenc dobos vicce mutatott utat:
– Mi a dobos utolsó mondata, mielőtt kirúgnák a zenekarból?
– Hé, srácok, van pár dalom, amiket elpróbálhatnánk!

Martin James zenei újságíró, szerkesztő (Melody Maker) áttekinti Dave Grohl pályáját a kétségekkel teli punk évektől kezdve, átveszi az egész mocskos és mégis megkerülhetetlen Nirvana-sztorit, ami után számtalan kaland következett: a Queens of the Stone Age és Killing Joke zenekarokkal, a saját heavy metal projektjével, a Probottal, plusz mindezeket átölelve és megkoronázva a Foo Fightersszel.

„Ez a könyv tökéletesen összegezve írja le Dave egyértelmű hatását a világ zenéire.” –nirvanaworld.com

„Nagyon rendben van… laza és informatív. A könyv első fejezetei hihetetlenül lenyűgöző betekintést engednek a ’80-as évekbeli Wahington DC politikai töltettel dúsított punk-rock szcénájába.” –
The Guardian

„Tökéletesen alapos összegzés, különösen a korai punk évek tartalmas áttekintése na- gyon magával ragadó.” – Kerrang!

Adatok:

Cím: Dave Grohl - Nirvana, Foo Fighters és egyéb kalandok
Író: Martin James

Ára a Kiadótól rendelve: 2240 Ft (2800 Ft)

ISBN-978-963-89407-1-1
252 oldal
Megjelenés éve: 2011

Szólj hozzá!

Címkék: dave grohl

A bejegyzés trackback címe:

https://silenosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr604823253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása